pondelok 24. augusta 2015

BACK TO SCHOOL | Tipy pre efektívnejšie učenie


Prázdniny sa už pomaly končia a my o chvíľu opäť nastúpime do školy. Preto som si pre vás pripravila Back to school článok, v ktorom sa dozviete, ako sa efektívnejšie učiť. Dúfam, že vám týchto pár tipov pomôže :)


1. Vytvorte si vhodné podmienky na učenie
Snažte sa pri učení vyhýbať hlučným miestam a radšej si nájdite nejaké tichšie miesto.  Nie vždy sa nám to však podarí, preto sa vtedy snažte nevšímať si okolie a sústrediť sa len na učenie, hlavne nemyslite na ostatné veci. Niektorí sa však radi učia pri hudbe, vtedy je ale dôležité zvoliť tú správnu hudbu. Najviac ideálne bude, ak si zvolíte pomalšiu hudbu a tiež je dobré si pustiť hudbu, ktorej slovám nerozumiete. Pretože sa vám vtedy môže stať, že sa do hudby započúvate. Dôležité pri učení je tiež dýchať čerstvý vzduch, preto si pred učením poriadne vyvetrajte. 

 2. S peknými zošitmi sa učí jednoduchšie
Je to naozaj pravda. Pretože obyčajné nudné zošity nie sú ničím zaujímavé, a preto sa ani vám nechce vziať takýto zošit do ruky. Naopak, ak máte krásne ozdobené zošity, ktoré sú na pohľad zaujímavé, je oveľa väčšia pravdepodobnosť, že si ich do ruky vezmete. Avšak, takéto zošity zaberú kopu peňazí, preto ak chcete vyhodiť svoje peniaze radšej na niečo iné, môžete si ozdobiť zošit aj doma. Na internete je kopa DIY návodov na skrášlenie zošitov, takže sa môžete inšpirovať a vytvoriť si ich pár podľa vlastnej fantázie.


3. Zhromaždite si všetko, čo sa potrebujete naučiť
Dôležitá vec pri učení je, aby sme vedeli, čo všetko sa potrebujeme naučiť. Preto si všetky zošity a knihy, ktoré budete potrebovať položte na stôl a pozrite si, čo všetko sa budete potrebovať naučiť. Zoraďte si predmety od najťažšieho po najľahší.  Pretože ku konci sa vám už určite nebude chcieť učiť niečo, čo je náročnejšie ako to, čo ste sa doteraz učili. Zošity, ktoré už nebudete potrebovať potom položte niekde inde.

4.  Označte si dôležité veci
Je veľmi dobré a naozaj jednoduchšie pre učenie, ak si dôležité veci zvýrazníme. Čo však platí len pri zošitoch. Pretože väčšina učebníc nie sú naše, preto si dôležité veci vypíšte na papier. Urobte si body, podľa ktorých sa budete učiť, vtedy vám to pôjde lepšie a rýchlejšie. Zaškrtnite si to, čo ste sa už naučili. 


5. Stanovte si čas potrebný na učenie
Podľa náročnosti učiva si stanovte, ako dlho sa budete daný predmet učiť. Podľa toho si naplánujte celý potrebný čas na učenie. Vtedy bude pre vás jednoduchšie si naplánovať aj ostatné aktivity a tak sa budete môcť jednoduchšie dohodnúť s kamarátmi von. Neuprednostňujte však všetko ostatné pred učením. 

6. Dôležité sú prestávky
Doprajte si medzi učením aj krátke prestávky. Tie môžete využiť na nejakú maškrtu alebo si len tak oddýchnite. Určite nevyužívajte svoje prestávky na facebook alebo iné sociálne siete, pretože si ani neuvedomíte a vaša krátka prestávka sa zmení na hodinovú prestávku. A to pri učení naozaj nechceme, hlavne ak máme toho dosť veľa alebo ešte niečo plánujeme robiť. 

7. Zopakujte si čo ste sa naučili
Na konci je dobré si všetko zopakovať. Vtedy si budete istí, že ste sa to naozaj dobre naučili a do zajtra to nezabudnete. Ak by ste ešte niečo úplne nevedeli, prečítajte si to ešte raz. Zopakujte si to aj pred hodinou. Pretože sa vám môže stať, že vás profesorka vyvolá a vy si práve nebudete môcť spomenúť na nejakú časť látky. 



1 komentár:

  1. taky už musím udělat nějaké back to school video :)
    www.plesatazpevacka.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť